murat kurum
murat kurum

Gazda dev anlaşma! BOTAŞ ile QatarGas el sıkıştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gazda dev anlaşma! BOTAŞ ile QatarGas el sıkıştı
Anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar metreküp doğalgaz eş değeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek. İlk sevkiyatın kısa süre içerisinde yapılması beklenirken, kış aylarında gaz arzı sıkıntısı yaşanmayacak.

Gazda dev anlaşma! BOTAŞ ile QatarGas el sıkıştı

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Kuveyt’in ardından Katar’a yaptığı ziyarette önemli bir enerji anlaşmasına varıldığı öğrenildi. Dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerinden birine sahip olan Katar ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar metreküp doğalgaz eş değeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek. İlk sevkiyatın ise kısa süre içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. 

BOTAŞ ile Qatargas, Tükiye’nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamış, eylül ayında da bu anlaşmada son aşamaya gelinmişti. Anlaşmanın hem iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin göstergesi hem de Türkiye’nin arz güvenliğini sağlaması ve doğalgaz maliyetlerini düşürmesi açısından önemli bir anlaşma olduğu değerlendiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da büyük önem verdiği ‘Millî Enerji ve Maden Politikası’ kapsamında, hem arz güvenliğini sağlamak hem de dünyada düşen maliyetler ile kaynak çeşitliliğinde maliyetleri düşürmek için LNG’ye yönelik altyapı yatırımlarını hızlandıracaklarını ifade etmişti. 2016 yılında LNG terminali kapasite artırımı yatırımları başlamış, Türkiye’nin ilk yüzer LNG Terminali (FSRU) ile önemli adımlar atılmıştı. Diğer yandan eylül ayında da BOTAŞ’ın alımını gerçekleştirdiği ikinci FSRU’nun müjdesi verilmişti.

 

GAZ ARZINDA ZORLUKLAR AŞILIYOR

LNG terminali ve FSRU yatırımlarının en büyük avantajı olarak, Türkiye’nin arz güvenliğini dönemsel risklerden arındırması olarak gösteriliyor. Kış aylarında tüketimin aşırı yükselmesi, boru hatlarındaki arızalar ya da kaynak ülkelerdeki geçici problemlerden dolayı, sistemin ihtiyaç duyduğu doğalgazın sağlanmasında zorluk çıkabildiği biliniyor. Son dönemde devreye giren yatırımlarla, Türkiye’nin artık ihtiyaç duyduğu gazdan daha fazlasını sisteme sağlayabilecek kapasiteye ulaştığı belirtiliyor.

KAPASİTE 3 KATTAN FAZLA ARTACAK

Günlük LNG’den gazlaştırma kapasitesinin 2015’te 34 milyon metreküp olduğu biliniyor. Bu kapasite, 2016’da Egegaz terminali kapa-site artışı ve Türkiye’nin FSRU projesinin devreye alınması ile 64 milyon metreküpe çıkmıştı. 2017’de devam eden çalışmalarla Egegaz terminalindeki ikinci kapasite artışı, Marmara Ereğlisi LNG terminalindeki kapasite artışı ve ikinci FSRU ile bu rakam 117 milyon metreküpe çıkmış olacak. Bu çalışmalarla, 2 yılda kapasitede 3 kattan fazla artış sağlanmış olacak.

ALBAYRAK HAZIR BULUNDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik ettiği resmî ziyarette BOTAŞ ile Katar doğalgaz şirketi Qatargas arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi de ele alındı. 

REKOR TÜKETİM PROBLEM OLMAYACAK

2016 yılı başında 190 milyon metreküp günlük ulusal şebekeye gaz sağlama kapasitesinde olan Türkiye, LNG ve depolama alanlarındaki yatırımlar ile 2017 yılı sonunda 288 milyon metreküp günlük kapasiteye ulaşmış olacak. Böylece, azami günlük tüketimin rekor olarak kabul edildiği 260 milyon metreküp seviyelerine ulaşması sistemde herhangi bir probleme neden olmayacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dövizdeki oynaklığı hızla aşacağızÖnceki Haber

Dövizdeki oynaklığı hızla aşacağız

Tarih verdiler! Suudi Arabistan Kralı Selman görevi devrediyorSonraki Haber

Tarih verdiler! Suudi Arabistan Kralı Se...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar