BBC'nin Suriyeli Fatma'sı Harranlı dilenci çıktı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BBC'nin Suriyeli Fatma'sı Harranlı dilenci çıktı!
Bu kez de İngiliz kurgusu...BBC’de yayınlanan ‘Sex In Strange Places’ belgeselindeki Türkiye sahnelerinde ‘Fatma’ adlı bir kadın yer aldı. Belgeselde o kadının iç savaş nedeniyle Halep’ten kaçarak Türkiye’de dilencilik yaptığı ve kızının DEAŞ tarafından kaçırıldığı iddiası yer aldı. Ancak kadını tanıdığını söyleyen esnaf, kadının İstanbul Aksaray’da Harranlı bir dilenci olduğunu belirtiyorlar. Belgeseli yayından çeken BBC'nin İngiliz yapımcısı ise kadının Türkiye'de çalıştıkları yapımcı tarafından bulunduğunu iddia ediyor.

BBC'nin Suriyeli Fatma'sı Harranlı dilenci çıktı!

Hürriyet'ten İlker Sezer, ALMAN Der Spiegel dergisinin gözde muhabiri Claas Relotius’un Türkiye’deki göçmen çocuklarla ilgili haberinin kurgu olduğunu itiraf etmesinin ardından BBC Three kanalında Mart 2016’da yayımlanan ve Aralık 2018’de internette birçok online platformda erişime açılan ‘Sex in Strange Places’ (Garip Yerlerde Seks) isimli belgeseldeki bazı şüpheli görüntülere ilişkin araştırma gerçekleştirdi.

‘BEDENİNİ SATIYOR’ İDDİASI

BBC Three kanalında yayınlanan belgeselde, 35 yaşında olduğu söylenen ‘Fatma’ isimli kadının savaşta harap olan Halep’ten kaçtığı, Suriye-Türkiye sınırında insan kaçakçılarına para ödediği ve Türkiye’de ‘hiçbir destek görmediği için’ dilenmek zorunda kaldığı ifadeleri yer alıyor. Belgeseli sunan Stacey Dooley, İstanbul Aksaray’da yaşayan ‘Fatma’nın dilencilikten yeteri kadar para kazanamadığı günlerde bedenini satmak zorunda kaldığını iddia ediyor.

ESNAF: YILLARDIR GÖRÜYORUM

Vakıflar Çarşısı esnafının çekim izni vermemesiyle yükselen tansiyonun ardından belgeselin sunucusu Stacey Dooley’in “Bu kadına Suriyeli olduğu için böyle davranıyorsunuz. Bu çok ırkçı bir davranış. Kabul edilemez” dediği duyuluyor. Belgeselde Suriye’de mültecilere hiçbir yardım yapılmadığı ve hiçbir haklarının bulunmadığı ifadeleri yer alıyor. Hürriyet’e konuşan Vakıflar Çarşısı esnafı Veysel Gül, 5 yaşından beri Vakıflar Çarşısı’nda çalıştığını, 15-20 yıldır da Harranlı olduğunu iddia ettiği kadının çevrede dolaşarak dilencilik yaptığını söyledi. Türkçe, Kürtçe ve Arapça bildiğini söylediği kadının para karşılığında BBC’ye konuştuğunu öne süren Veysel, yıllardır gördüğü kadının 50’li yaşlarda olduğunu tahmin ettiğini belirtti.

BBC BELGESELİ KALDIRDI

Belgeselin yapımcısı BBC’den Julia Rooke ise Aksaray’da dilendiği ve fuhuş yaptığı öne sürülen kadının etnik olarak bir Türkmen olduğunu, kadının Halep’ten Hatay’a yasadışı yollarla kaçtığı için hiçbir resmi dökümana sahip olmadığını söyledi. Rooke, belgeselde Suriyeli olduğu söylenen kadının BBC ekibine Türkiye’de yardım eden kişi tarafından bulunduğunu öne sürdü. Hürriyet’in ulaştığı BBC’ye yardım eden yerel yapımcı ise “Ben sadece birkaç kez tercümeye gittim. O kadını ve diğerlerini kim bulmuştu bilmiyorum” ifadesini kullandı. Rooke, gönderdiği mailde, “Kadının kocası Esad’ın ordusunda görev yapmış ve geçmişte Halep’te dükkânları varmış. Yasadışı bir şekilde Türkiye’ye girdiği için hiçbir resmi belgesi yok... Kocası hastaydı, büyük kızı ise DEAŞ tarafından kaçırılmıştı. Arapça konuşuyordu, Türkçesi ise oldukça bozuktu” ifadelerini kullandı. BBC Three’nin belgeselinde ise kadının sık sık küfürlü ifadeler kullanarak sadece Türkçe konuştuğu görülüyor.

Belgesel ile ilgili şüpheler oluşmasının ardından Hürriyet’in iletişime geçtiği BBC’nin kendi sitesinden ve YouTube hesabından belgesele ait bölümleri kaldırdığı ortaya çıktı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Müjdat Gezen de fırsatı kaçırmadı! İfadeden sonra hemen kitap çıkardı!Önceki Haber

Müjdat Gezen de fırsatı kaçırmadı! İfade...

"Fenerbahçe çok net küme düşme adayıdır"Sonraki Haber

"Fenerbahçe çok net küme düşme adayıdır"

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar