murat kurum
murat kurum

'Ayasofya' üzerinden Türkiye'ye saldıran Yunanistan Gazi Evrenos Bey İmaretini kiliseye çevirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Ayasofya' üzerinden Türkiye'ye saldıran Yunanistan Gazi Evrenos Bey İmaretini kiliseye çevirdi
Ayasofya Camii'nin ibadete açılma çalışmalarından rahatsız olan Yunanlar, Balkanlardaki en eski Türk yapısı olan Gazi Evrenos Bey İmaretini kiliseye çevirdi. Yunanistan'daki Osmanlı yapılarının izini süren Dr. Neval Konuk Halaçoğlu "Burada 14 yılda 20 bin Türk eserinin varlığını tespit ettim. Hemen hepsi amacı dışında kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

4 Padişaha Hizmet Eden Kumandan: Gazi Evrenos Bey - Türktoyu ...

Ayasofya'nın 86 sene sonra yeniden cami hüviyetine kavuşturma teşebbüsleri, Bizans artığı Yunanları adeta çıldırttı. Yunanistan, İstanbul'un fethinin sembolü Ayasofya'nın beş asır boyunca olduğu gibi yine Müslümanlara hizmet vermesinden rahatlık duyduğunu bildirdi. Fakat aynı Yunanistan, iki asırda Osmanlı eserlerini yıkarak, yakarak ve asli özelliğinden uzaklaştırarak yok etti. Başkent Atina'da Müslümanların ibadet edebileceği bir cami yok. Var olanlar ise ya kilise ya müze ya eğlence salonu yahut ev.

Mum yaktılar

Ayasofya'nın Müslümanların ibadetine açılmasıyla ilgili tartışmaları sürerken Yunanların, Türk yurdu Gümülcine'deki Gazi Evrenos Bey İmaretini kiliseye çevirdiği ortaya çıktı. Restorasyon bahanesiyle tamirata alınan imaretin duvarlarına Bizans ikonları konuldu, mum yakmak için nişler yerleştirildi. İmaretin fotoğraflarını çekip restorasyon rezaletini ifşa eden Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden mimarlık tarihçisi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu, Yunanların Türk esenlerini bilinçli olarak dönüştürdüğünü söyledi.

Halaçoğlu, şunları anlattı:

"2006 yılından beri Dışişleri Başkanlığımız adına Yunanistan’daki Osmanlı mimari eserlerinin envanterini çıkarıyorum. On dört senede Yunanistan'da 20 bin Osmanlı eserinin bulunduğunu tespit ettim. Hemen hepsi fonksiyon değiştirmiş. Restorasyon çalışmalarına dâhil olmak istedik fakat başaramadık. İzin vermediler. İçyapısını fotoğraflamak için üç yıl beklediğim camiler oldu. Osmanlı yapıları amacı dışında kullanılıyor, birçoğu ev yapılmış.

Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden mimarlık tarihçisi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu, restorasyon rezaletini ifşa etti.

En eski Türk yapısı

Restorasyonu yeni biten Gazi Evrenos Bey İmareti kiliseye çevrildi. İmaret, Balkanlardaki Osmanlı Türk mimarisinin ilk örneklerinden. Gümülcine’nin fethinden hemen sonra 1365-1385 yılları arasında yaptırıldı. Avrupa’da ayakta kalmış en eski Osmanlı Türk yapısı. Yıllarca elektrik santralı olarak kullanıldı. Bu yüzden çok büyük hasar gördü. Ardından kiliseye bağlı Hristiyanlık müzesi yapıldı. Sonra tamirata alındı. Kubbesindeki kurşunlar söküldü, sıvaları indirildi, Bizans yapısı görünümü vermek için oluklu kiremit döşendi. Yapının yan cephesine mum yakılması için nişler (oyuklar) açıldı. Kitabesi söküldü. İkonlar asıldı.  İçine ikinci bir kapı açıldı. Mum yakılmaya başlandı. Aşevi kilise yapıldı. Oysa burası dil ve din ayrımı yapılmadan herkese yemek verilen bir yerdi.

Türkiye ihya etti

Türkiye'de ise son yirmi yılda 84 kilise restorasyondan geçirildi. İstanbul'da, Ordu'da, Giresun'da ve daha birçok ilimizde kiliseler tamir edildi. Bunların çoğu 19. yüzyıldan kalma yapılardı. Biz, bir asırlık kiliseleri ayağa kaldırırken Yunanistan altı yedi asırlık camileri, imaretleri kiliseye dönüştürüyor. Dimetoka'daki 1420 tarihli Çelebi Mehmed Bey Camii'nin restorasyonu Kanadalı mutfak dolabı yapan bir firmaya verildi. Tabii tavanı çöktü. Muazzam mabetlerimiz var ve bunlar gizleniyor."

Ayasofya fetih hakkı

Ayasofya ile ilgili tartışmalara da temas eden Dr. Halaçoğlu "Ayasofya değerli dünya kültür varlığıdır. Fetih hakkıdır. İçinde mihrap ve minber bulunduğu için namaz kılınmalıdır" diye konuştu.

Yunanistan'da birçok Osmanlı yapısı mahzun. 1458 tarihli Fethiye Cami sergi salonu, 1467 tarihli Hamza Bey Camii sinema salonu olarak kullanılıyor. 1484 tarihli Alaca İmaret Camii, 1618 tarihli Yanya Aslan Paşa Camii, 1789 tarihli Kandiye Veli Paşa Camii ve daha birçok tarihî cami müze... 1530 tarihli İbrahim Paşa Camii kilise yapıldı. Serez'deki Eski Cami'nin yerinde bugün alışveriş merkezi bulunuyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ABD’yi yakacak karar! 750 bin dolarlık kefaletle serbest bırakıldıÖnceki Haber

ABD’yi yakacak karar! 750 bin dolarlık k...

Eski CHP'liden Kılıçdaroğlu'na ağır sözlerSonraki Haber

Eski CHP'liden Kılıçdaroğlu'na ağır sözl...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar