Amerika’nın İran Ambargosu ölü doğdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Amerika’nın İran Ambargosu ölü doğdu
Kudüs kararında çuvallayan küresel eşkıya ABD, İran’a uygulamak istediği ambargoda da ‘yalnız’ kaldı. AB ülkeleri, ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikâyet etmek için harekete geçerken; birçok ülke de karşı tavrını açıkça dile getirdi...

Amerika’nın İran Ambargosu ölü doğdu

Yıllarca kendi ulusal çıkarları doğrultusunda, ulusal devletleri tasfiye eden uygulamalar dayatan ABD’nin hegemonyası çöküyor. İran’ın Ortadoğu’da nüfuzunu kırmak için hazırladığı ambargonun ikinci aşaması tüm başkentlerin tepkisini çekti. ABD, İran’a yönelik yaptırımların ikinci aşamasını başlatırken dünyanın birçok ülkesi ABD’nin yaptırımlarını kabul edilemez buldu.

Avrupa ayağa kalktı

Bugüne kadar birçok konuda ABD’nin kuklası pozisyon alan AB, İran konusunda küresel haydut ile ipleri kopardı. İran’a yaptırımlara uymayacağını ilan eden AB, üye ülkelerdeki şirketlerin zarar görmesi durumunda onları desteklemek için yasa çıkardı. Karardan derin üzüntü duyduklarını belirten Almanya, İngiltere ve Fransa’nın şirketlerin ambargolardan zarar görmesi halinde ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikâyet edeceği ifade edildi. Rusya ise İran ile ekonomik işbirliğine devam edeceğini duyurdu.

Hindistan ve Pakistan tarafını seçti

Irak Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin İran’a yönelik yaptırımların yeniden yürürlüğe konulmasıyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Ambargoya uymayacağını dile getiren Hindistan’ın yanı sıra Pakistan da ABD’nin karşısına dikilen ülkeler arasında yerini aldı. Sinsi ambargoya sessiz kalmayan Asya ve Atlantik ülkeleri de tarafını seçerek, ABD’nin tarih sahnesinden silindiğini ortaya koydu.

Bölge emperyalizme yem

Ortadoğu Uzmanı Abdullah Manaz, ABD’nin Ortadoğu’da ve Orta Asya’da yeniden ayağa kalkmak için ambargoyu tekrar uygulamaya başladığına dikkat çekerek, “Bütün bu olayların temelinde, Fas’tan Orta Asya’ya kadar olan bölgeyi Amerikan hegemonyasına almak hedefi var. ABD bölgede egemenlik kurmaya çalışıyor. Lakin dünyanın verdiği tepki de ortada. Kudüs tasarısında olduğu gibi ABD’nin yalnızlaştığını görüyoruz” dedi. İran’ın ABD için aşılması gereken engellerden biri olduğunu kaydedenManaz, “Bunu yapabilmesi için bölgedeki mevcut rejimi tasfiye etmesi lazım. Bunu da tasfiye edebilmek kolay değil. Halk tabanında rejimi tasfiye edebilmek için bir ekonomik ve siyasi huzursuzluğa ihtiyaç vardır. Bunu da sağlamak için yaptırımları tekrar devreye soktu. Tıkanan Orta Asya yolunun ABD ve Batı emperyalizmine açılması için önlerindeki engeli aşma çabasıdır” ifadelerini kullandı.

Dize getirilmek isteniyor

ABD’nin son 10 yıldır Ortadoğu ve Orta Asya’da kayıplar verdiğini belirten Manaz, “Amerika, Asya’nın merkezindeki Afganistan’ı, Ortadoğu’nun merkezindeki Irak’ı işgal etti. Fakat iki işgalde başarısızlıkla sonuçlandı ve Amerika büyük kayıplar verdi. Amerika, kayıplar neticesinde çekilmek zorunda kaldı” şeklinde konuştu. Amerika’nın kaybetmesinin İran’ı güçlendirdiğini vurgulayan Manaz, “Amerika’nın hedefine ulaşamaması İran’ı bölgede güçlendirdi. Asıl hedef İran’ı aşarak Orta Asya’ya ulaşmak için İran’ı çökertmek. Yani bu yolla ABD, bölgede egemenlik kurmaya çalışıyor” dedi.

İsrail karanlığında yalnız kalmıştı

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının ardından Türkiye’nin başlattığı uluslararası girişim, ABD’nin önce BMGK’da, sonra BM Genel Kurulu’nda “yalnız” bırakılmasını sağlamıştı. ABD Başkanı Trump da Genel Kurul öncesi yaptığı açıklamada, Kudüs tasarısına destek verecek ülkelere “maddi yardımları kesmekle” gözdağı vermişti. ABD ve İsrail’in yanı sıra, sadece Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau tasarıya karşı oy kullandı. 35 ülke de zulme sessiz kalarak çekimser oy kullanmayı tercih etti. ABD basını da, gelişmeleri “Haley’in tehdidine rağmen BM, Trump’ın Kudüs kararını kınama yönünde oy kullandı” başlığıyla duyurmuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ABD'nin ikiyüzlülüğü Pentagon raporunda! Hem Türkiye'ye, hem PKK'ya!..Önceki Haber

ABD'nin ikiyüzlülüğü Pentagon raporunda!...

Çavuşoğlu'dan 'Kaşıkçı' açıklaması: Elimizde bazı deliller var!Sonraki Haber

Çavuşoğlu'dan 'Kaşıkçı' açıklaması: Elim...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar