murat kurum
murat kurum

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: 40 kilometrelik 'Kanal İstanbul' depremi tetiklemez.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: 40 kilometrelik 'Kanal İstanbul' depremi tetiklemez.
Son dakika haberi... Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesinin depremi tetikleyeceği yönündeki söylemlerin doğru olmadığını belirtti. Üşümezsoy, "Bir jeolog olarak verilere baktığım zaman 30-40 kilometrelik bir kanalın (Kanal İstanbul) herhangi bir depreme etkisi olmayacağını söylüyorum. Bu alan Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece'den daha sağlam kayalara sahip. Bu boyutuyla da baktığımız zaman depremi tetiklemez" dedi..

Beykent Üniversitesi tarafından düzenlenen "Silivri Depremi Sonrası Marmara Bölgesi'nde Deprem Riski Göller Bölgesi Çevresi'nin Jeolojisi ve Depremin Etkileri" konulu konferansa katılan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, olası İstanbul depremi ve Kanal İstanbul projesi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans sonrası DHA'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesinin depreme yol açacağı yönündeki tartışmaları dikkat çekerek, "Verilere baktığım zaman 30-40 kilometrelik bir kanalın açılmasının (Kanal İstanbul) herhangi bir depreme etkisi olmayacağını söylüyorum. Zaten depremin Kanal İstanbul ile bir bağlantısı yok" diye konuştu.

Celal Şengör'ün canlı yayındaki sözleri Ekrem İmamoğlu'nu kızdırdı: Ben herhangi biri değilim

"KANALIN SUYU KİRLETMESİ OLGUSU GEÇERLİ DEĞİL"
Bölgenin sağlam bir zemine sahip olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Üşümezsoy, şöyle devam etti:
"Avcılar ve Küçükçekmece kıyıları heyelan ihtimali nedeniyle riskli. Kanal İstanbul'un yapılacağı ceylan kireçtaşı denilen killi kireçtaşı içinde çakıllı bölgeler var. Onlar içinde paleo-heyelanları var. Dolayısıyla bu bölgeye yapılacak gökdelenlerin yer alacağı şehri kurmadan önce mutlaka zemin etütlerini fayları göz önüne alarak yapmalıyız. Bu alan (Kanal İstanbul bölgesi) Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece'den daha sağlam kayalara sahip. Bu boyutuyla baktığımız zaman depremi tetiklemez. Jeolojik olarak bu alana binalar da yapılabilir. Kanalın suyu kirletmesi olgusu ise çok geçerli bir olay değil. Bunların içini de betonla kaplandığı zaman bir su sızıntısı söz konusu olamaz. Bu bölgenin zemini kıyılardan daha sağlam. Bugün 'deprem olacak buraya kanal kurmayalım' diyenler. Başlangıçta 'buraya bir milyon liralık şehir kurmamız lazım' kıyılar yıkılacak diyorlardı."

Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesinde yeşil alan açısından endişeli olduğunu ifade etti.

''YENİ ÇALIŞMALARA GÖRE BEKLENEN DEPREM 6.5 ŞİDDETİNDE''
Marmara Bölgesi'nde yapılan yeni çalışmalara da değinen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Bu çalışmada Marmara Denizi'nin batı metresi ayrıntılı olarak ele geçirildi. Kumburgaz çukurundaki fay hattı doğuya doğru Yeşilköy'e kadar uzanıyordu. Yani Avcılar'ın karşısındaki sırt dediğimiz orta Marmara sırtı bir fayla kesiliyor şeklinde bir batımetri görüntüsü yorumlanıyordu. Ben bu duruma katılmıyordum. Son veriler kesinlikle Avcılar'ın ve Büyükçekmece'nin karşısında Marmara Denizi'ne ulaşan sırtın bir fayla kesilmediğini ortaya çıkardı. Bunun anlamı nedir dersek. Kumburgaz çukurundaki 35 kilometrelik fay Büyükçekmece açıklarında sonlanıyor. Bu batıya doğru ilerleyen (Silivri çukurundan, Tekirdağ, oradan da Saroz'a kadar ilerleyen) bir fay hattının nihai konumu Kumburgaz açıklarına kadar geliyor. Büyükçekmece'de ise sonlanıyor. Bu oradaki fayın 6.5 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini gösteriyor. Buna Büyükçekmece'den Yeşilköy'e uzanan 40 kilometrelik bir fay daha eklerseniz yanlış bir yorumla bu 7.2'lik bir depreme denk gelir. Buna Adalar fayını da eklerseniz 130 kilometrelik bir fay 7.6'lık bir deprem olacak denir. Bu son çalışma Adalar'ın kuzeyinden geçen fay hattı Marmara Denizi'ne açılırken çalışmış ancak bugün aktif değil. Bu Yeşilköy'e kadar geliyor. Yeşilköy'den de Büyükçekmece'ye kadar uzanıyor. Bugün bahsettiğiniz Beylikdüzü sırtının deniz kıyısı içindeki devamı bir fayla kesilmiyor. Kumburgaz çukurundaki fay doğuya doğru uzamıyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Üşenmezsoy, bundan sonraki yıllarda Silivri kaynaklı 6.5 şiddetinde bir depremin olma ihtimalinin yüzde 3 olduğunu belirtti.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İşte İran'da düşen Ukrayna uçağını vuran füze! Kod adı TorÖnceki Haber

İşte İran'da düşen Ukrayna uçağını vuran...

DECPG yöneticisi Franziska Ohnsorge: Türkiye bizi şaşırttıSonraki Haber

DECPG yöneticisi Franziska Ohnsorge: Tür...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar