murat kurum
murat kurum

ABD'nin Doğu Akdeniz haritası deşifre oldu!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD'nin Doğu Akdeniz haritası deşifre oldu!
Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasındaki kararlı duruşunun ardından ABD, bölgeye ait yeni bir paradigmanın belirlendiği haritayı çizmek zorunda kaldı. Haritada, Türkiye'nin kıtasahanlığı tanındı, Yunanistan tamamen dışlandı.

ABD'nin Doğu Akdeniz haritası deşifre oldu!

Türkiye'nin Mavi Vatan'daki kararlı duruşu, ABD-İsrail planlarını bozdu. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Doğu Akdeniz stratejisinde Türkiye'nin kıtasahanlığı tanındı, Yunanistan tamamen dışlandı. Yeni paradigmayı gösteren harita, şimdilerde Beyaz Saray'da asılı bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın ekibi, Ortadoğu'daki adımlarını, üzerinde gaz terminalleri ve doğalgaz boru hatlarının bulunduğu yeni bir Doğu Akdeniz haritası üzerinden takip ediyor. Bu harita ilk kez McClatchy tarafından 5 Haziran'da yayınlandı. McClatchy'e konuşan ABD'li üç üst düzey yetkiliye göre; Beyaz Saray'da asılı duran haritanın Trump'ın yakın ekibini yeni Doğu Akdeniz politikası oluşturma konusunda ikna ettiğini belirtiyor.

Harita, esas olarak Obama döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki uzmanlar ile eski Genel Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın diplomatları tarafından oluşturulmuş. Mimarı ise Uluslararası Enerji İşlerinin Koordinatörü Amos Hochstein.

Uzmanlara göre bu strateji, Trump ve Obama yönetimleri arasında süreklilik gösteren nadir planlardan biri. Hochstein ise, “Yaratmamız çok zaman aldı ama süreçte tam bir devamlılık var” diyor.

Enerji stratejisi yılı

Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri, (ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Stratejik Değerlendirmeler Kıdemli Direktörü Victoria Coates ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo) bugünlerde, Dışişleri Bakanlığı'ndaki karanlık bir ofiste oluşturulan bu Doğu Akdeniz stratejisine odaklanmış durumdalar. Dışişleri Bakanlığı'nda Enerji Kaynakları Bürosu adı verilen bu ofis, Obama döneminden beri Avrupa’yı Rus gazından arındırarak “bölgesel işbirliğini hızlandırmak ve enerji güvenliğini desteklemek için entegre bir enerji pazarı” kurmaya çalışıyor.

Oluşturulan haritada, son 10 yılda Kıbrıs, Mısır, İsrail ve Lübnan kıyılarında keşfedilen doğalgaz ve petrol yatakları ile bunların Avrupa Birliği'ne satışını kolaylaştıracak olası ihracat yolları gösteriliyor.

Türkiye'nin tezleri kabul edilmiş

Haritada dikkat çeken nokta ise Türkiye'nin tezlerinin aynen kabul edilmiş olması.

Haritada İsrail ve Kıbrıs gazının Türkiye üzerinden gönderildiği hatlar oluşturulmuş. Türkiye'nin bypass edildiği East-Med Projesi çöpe atılmış ve Türk kıtasahanlığı tanınmış. Yunanistan'ın Meis Adası tezleri dikkate alınmamış ve enerji projelerine Kuzey Kıbrıs dahil edilmiş.

Hükümet'teki görev süresi boyunca Biden ile yakın şekilde çalışan Hochstein, haritanın 2015-2017 yıllarındaki Kıbrıs müzakere sürecinde şahsen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu ve Mavi Marmara krizinden sonra da Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın temelini attığını söylüyor: “Bu projede Lübnanlılar var, İsrailliler var, Kıbrıslılar var. Bu plan çok büyük bir odak noktası.”

Doğu Akdeniz için yeni bir paradigma

Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, haritada Türkiye'nin tezlerine yer verildiğine dikkat çekerek, bunun Yunanistan ve Güney Kıbrıs için büyük bir hezimet anlamına geldiğini belirtiyor. Türkiye'nin Mavi Vatan'daki ısrarının bu sonucu doğurduğunu belirten Sağdıç, şunları söylüyor:

“Haritada öncelikle Amerika'nın resmi görüşünü yansıtan net bir durum var. Ayrıca Amerika'yla birlikte İsrail'in de bu çalışmalarda yer aldığını anlıyoruz. Türkiye ile de bir nabız yoklaması yapıldığını görüyoruz.

Bu haritada şunlar var:

1. Türkiye'nin Mart sonunda açıkladığı kıtasahanlığı sınırları birebir konulmuş.

2. Yunanistan'ın Meis Adası'nı gerekçe göstererek Türkiye'nin 100 bin kilometrekarelik deniz yetki alanını çalan tezine yer verilmemiş. Bu haritada Yunanistan sıfır.

3. Rum tarafının Mısır ile Kıbrıs arasında ilan ettikleri sahanın Türkiye'nin kıtasahanlığı içinde kaldığı gösterilmiş.

4. İsrail gazının Türkiye bypass edilerek Avrupa'ya taşınması için düşünülen East-Med projesi yerine Türkiye üzerinden bir hat planlanmış.

5. Yine İsrail gazının İskenderun'a getirilmesini sağlayacak ayrı bir hat çizilmiş.

Bu yepyeni bir Amerikan-İsrail paradigması. Ortalığı çok hareketlendirecek. Bizim açımızdan çok net görülen kazanımlar var ama perde arkasında neler olduğunu dikkatli şekilde izlememiz gerekecektir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğu Perinçek'ten Cübbeli Ahmet Hoca'ya bomba cevapÖnceki Haber

Doğu Perinçek'ten Cübbeli Ahmet Hoca'ya...

Savcı Sayan sosyal medyadan patladı: Bu alçak, bu şerefsiz...Sonraki Haber

Savcı Sayan sosyal medyadan patladı: Bu...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar