murat kurum
murat kurum

ABD panikte!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD panikte!
ABD ordusundaki kilit kurumlarla istişarede bulunularak hazırlanan bir rapor, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan düzenin yıprandığını belirterek, Washington'ın sarsılan küresel liderlik rolünü kaybetme ve kurdukları sistemin çökmesi tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Rapor 'yeni dönem' öncesinde askeri yayılmacılığın artırılması gerektiğini savunuyor.

ABD panikte!

 

Sputnik'den Elif Örnek'in haberine göre, Pentagon'un yaptığı yeni bir çalışma, 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan ABD destekli uluslararası düzenin yıprandığını, hatta çökebileceğini belirterek, Washington'un küresel liderlik rolünü kaybedebileceği uyarısında bulunuyor.

ABD'nin gücünün azaldığı, uluslararası düzenin çözüldüğü temelde yeni bir dönüşüm evresine girildiği sonucuna varan çalışma, Washington yönetiminin küresel pozisyonunu koruyabilmesi için daha fazla gözetim, ve propaganda ve daha çok askeri yayılmacılık öneriyor.

Rapor, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ordusundaki kilit kurumlarla istişarede bulunularak, ABD Harp Okulu Stratejik Araştırmalar Enstitüsütarafından bir yıllık çalışmanın ardından haziran ayında yayımlandı.

Çalışmanın sonuçlarının ABD ordusu ya da Savunma Bakanlığı'nın resmi görüşleri olarak ele alınamayacağı belirtilirken, çok sayıda yetkili makam ile istişare halinde hazırlandığı için raporun 'ortak bilgeliği' temsil ettiği ifade ediliyor.

Insurge Intelligence'dan Dr. Nafeez Ahmed, 145 sayfadan oluşan raporu inceleyerek bir makale hazırladı.

Ahmed'in makalesinde yer alan bilgilere göre, geçmişteki 'üstünlüğünü' kaybetmiş olan ABD, şu anda tanımlayıcı özelliği 'otoriteye direniş' olan tehlikeli, öngörülemeyen yeni evrenin hemen öncesinde. Tehlike yalnızca her ikisi de ABD çıkarları karşısında hızla büyüyen tehditler olarak tanımlanan Rusya ve Çin gibi büyük rakiplerden değil, aynı zamanda Arap Baharı tarzı olayların artan riskinden de kaynaklanıyor.

ÇÖKÜŞ

"ABD siyasi, ekonomik ve askeri açıdan küresel bir dev olmayı sürdürürken, rakip devletler karşısındaki su götürmez pozisyonunun keyfini artık süremiyor. Kısacası, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD stratejistleri tarafından kurulan ve beslenen statüko sadece yıpranmakla kalmadı, aslında çökmekte" ifadelerine yer veren rapor, ABD'nin iktisadi, siyasi, askeri ve kültürel alanların her birinde parçalı tehdit altında olduğunu kabul ediyor.

Nafeez Ahmed'in aktardığına göre şöyle devam ediyor:

"İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan düzen ve bileşenleri, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte tek kutuplu bir sisteme dönüştü ve o zamandan bu yana genellikle ABD ile başlıca Batılı ve Asya'dakimüttefikleri tarafından hükmedildi. Statüko güçleri ortaklaşa uluslararası güvenlik akıbetinin şartlarını dikte etmedeki ve rakip güç merkezlerinin ortaya çıkmasını engellemedeki hakim rolleri konusunda rahatlar."

Küresel olayların Pentagon'un üstesinden gelebileceği donanımdan çok daha hızlı gelişeceği konusunda uyarıda bulunan rapor, ABD güçlerinin "sahada otomatik olarak oluşturulan istikrarlı ve sürdürülebilir yerel askeri üstünlükleri" bile sağlayamaz durumda olduğunu belirtiyor.

Insurge Intelligence'da yer alan bilgilere göre çalışma, gerileyenin sadece ABD'nin gücü olmadığının altını çiziyor:

"Devletler ve geleneksel siyasal otorite yapıları, içsel ve dışsal güçlerin artan baskısı altında… Soğuk Savaş sonrası küresel sistemin kırılmasına, hemen hemen tüm devletlerin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısında içten yıpranma eşlik ediyor."

Rapor bunun bir yenilgi sayılmaması gerektiğini, bir uyanış çağrısı olduğunu savunarak bu yeni dönem öncesi bir şeyler yapılmaz ise, olayların karmaşıklığı ve hızına yetişilemeyeceği uyarısında bulunuyor.

STATÜKOYU SAVUNMAK

Rapor, "ABD'yi küresel üstünlük pozisyonundan indiren" güçlerin başında Rusya ve Çin gibi büyük rakiplerin yanı sıra İran ve Kuzey Kore gibi daha küçük oyuncuların da yer aldığı tespitinde bulunuyor.

Nafeez Ahmed'e göre rapor özellikle, bu ülkelerin tehdit olarak görülmesinin nedenini askeri gerekçeler ya da güvenlik sorunlar ileri sürerek temellendirmeyip adı geçen devletlerin kendi meşru ulusal çıkarlarının peşinden gitmelerinin ABD'nin hakimiyetini baltalamasıyla ilişkilendirdiği için, samimi.

Rusya ve Çin'in "statükodaki konumlarını, asgari olarak temel hedeflerine ulaşmak için daha elverişli koşullar oluşturacak şekilde yeninden düzenlemek isteyen" yani "ABD hakimiyetine karşı meşru rakipler olarak ortaya çıkışlarıyla yeni bir güç ve buna orantılı otorite arayışına" cesaret eden 'revizyonist güçler' olarak tanımlanıyor.

Nafeez Ahmed, bu değerlendirme ışığında, ABD destekli küresel sistem temelde ABD'nin ve ortaklarının çıkarları için elverişli ve küresel sistemi başka herhangi bir aktör için de elverişli hale getirme çabalarının otomatik olarak ABD'nin menfaatleri ve çıkarları için tehdit olarak görüldüğünün altını çiziyor.

Belgede ayrıca, ABD'nin İran ve Kuzey Kore gibi 'devrimci güçlere' düşmanlığının nedenlerini ortaya koyuyor:

"ABD'nin bu bölgelerdeki emperyal etkisine karşı temel sorunu teşkil ediyorlar. ABD liderliğindeki düzenin erişimini, meşru etki alanları olarak gördükleri şeye dönüştürerek yok etmeyi amaçlıyorlar. Ayrıca bu sistemi bölgesel olarak kendileri tarafından dayatılan yeni bir kurallar bütünüyle değiştirmeye kararlılar."

ABD hükümetinin İran ve Kuzey Kore'nin nükleer tehdit oluşturduğuna yönündeki resmi açıklamalarının aksine, bu iki ülkenin, ABD liderliğindeki sistemin genişlemesinin önündeki sorunlar olarak görüldükleri vurgulanıyor.

DAEŞ gibi grupların oluşturduğu tehditlerin altını çizen rapora göre, Arap Baharı gibi 'lidersiz istikrarsızlık' genel olarak geleneksel otorite yapılarının erozyona uğraması ya da dağılmasının ana itkilerinden biri ve bu tür bir popülist iç kargaşa, ABD dahil olmak üzere Batı ülkelerinde kendisini hissettirebilir.

ASKERİ ÜSTÜNLÜK

Pentagon, ABD ordusunun genişlemesini tek seçenek olarak görüyor.

Bununla birlikte, askeri üstünlük konusunda iki partili görüş birliği yeterli değil. Rapor, 'maksimum eylem özgürlüğünü' koruyabilecek derecede ve 'uluslararası ihtilafların akıbetini ABD'nin dikte etmesini ya da önemli ölçüde belirlemesini' temin edebilecek derecede güçlü bir ordu talep ediyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'la görüştüÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'la görüştü

Almanya'dan küstah bildiri: Türkiye'yi köşeye sıkıştıracağızSonraki Haber

Almanya'dan küstah bildiri: Türkiye'yi k...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar